2018 Is het jaar dat in het teken staat van ontspannen. Neem eens wat meer tijd voor jezelf. Denk eens niet aan alle problemen om je heen. Gooi alles van je af en relax! Het is misschien makkelijk gezegd maar echt, doe het nou, het leven is te kort om alleen maar te werken, zorgen te maken en te piekeren. Hier een paar tips om de daad bij het woord te voegen

Trek jezelf lekker terug op de bank of op je slaapkamer, kaarsjes en rustgevende muziek aan, lavendel geurkaarsje erbij en een heerlijk boek of tijdschrift. Gewoon even lekker tijd voor jezelf.

Als je nou niet zo weg bent van lezen probeer dan eens een luisterboek! Een paar titels: Oorlogswinter van Jan Terlouw; Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini; De vliegeraar van Khaled Hosseini. Je kan deze boeken kopen maar veel bibliotheken lenen deze “boeken” ook uit.

Ga eens lekker floaten. Floaten is een heerlijk manier van ontspannen. Je ligt letterlijk te drijven in een bad met bitterzout. Floaten kan je o.a. doen in Bergen op Zoom, Den haag en Groningen.

Een dagje lekker naar de sauna, alleen of met een vriendin, lekker ontspannen, heerlijke smoothies drinken, genieten van een lekkere lunch en misschien zelfs een lekkere massage of lichaamspakking! Dit kan je doen op heel veel verschillende plekken in Nederland. Op deze site vind je alvast een overzicht van heel veel sauna’s.  In sommige sauna’s is het toegestaan/verplicht om badkleding te dragen.

Yoga. Het is al eeuwen oud en wordt door velen al lange tijd beoefend. Het is bedoeld om te leren de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Het is de bedoeling oefeningen te leren beheersen om dan zodoende rust voor lichaam en geest te creëren. Er zijn veel boeken met daarin uitleg en oefeningen te verkrijgen. Wat ook de moeite waard is: ga een kijken in de plaatselijke bibliotheek, of surf eens lekker op het web.

Na een lange, drukke dag werken of voor de kinderen zorgen ben je soms doodop. De ideale manier om weer energie te krijgen en te ontspannen is door te gaan bewegen/sporten. Maak een lekkere lange wandeling, heerlijk stevig doorstappen, verstand op nul, eventueel een mp3 spelertje met je favoriete muziek mee, en je hoofd is binnen no-time leeg en je voelt je weer helemaal opgeladen. Regent het? So what! Het is maar regen, trek een jas aan met capuchon of een regenjas. Als je thuis komt neem je een heerlijke warme douche of nog beter: een heerlijk warm bad! Beetje lavendel erin, heerlijk. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een fietstochtje, lekker baantjes zwemmen, hardlopen door het bos of park, mogelijkheden te over.

Wat dacht je van een weekendje of midweek weg? Normaal gesproken niet de goedkoopste manier om te ontspannen maar als je een beetje goed rond kijkt en zo laat mogelijk gaat boeken heb je vaak kans op fikse kortingen. Bij heel veel bungalowparken kan je echt nog gerust een week van te voren boeken en dan heb je meestal een koopje ! Of kijk eens op het web en zoek naar weekendjes weg in een hotel. Ook erg leuk en dan kan je jezelf eens lekker laten verwennen in een andere stad. Ook op de Waddeneilanden zijn heel veel mogelijkheden. Er zijn campings, bed & breakfast verblijven, pensions, hotels, bungalowparken. Heerlijk uitwaaien langs het strand. Of juist heerlijk genieten op een terrasje aan zee met een lekker glaasje rosé.

Ben je creatief en hou je van fröbelen? Denk dan eens aan sieraden maken, kaarten maken, een leuke schildering maken, scrapbooken, tekenen. Het hoeft niet meteen “state of the art” te zijn. Het gaat erom dat jij lekker bezig bent en dat je er plezier in hebt en dat je er bij kan ontspannen. Bij heel veel winkels kan je tegenwoordig relatief goedkope knutsel attributen kopen. Denk aan Blokker, Xenos, Action, Big Bazar, De witte boekenmarkt, diverse speelgoedwinkels. Maar ook via marktplaats kan je vaak leuke dingetjes op de kop tikken. Inspriratie kan je opdoen door tijdschriften te lezen zoals Scrap!, Hobby Handig, Mijn hobbykaart. Ook zijn er uiteraard veel boeken te koop.

Schrijven. Een heerlijke manier om al je frustraties te uiten zonder dat je het hoeft te vertellen aan iemand. Koop een mooi schrift en een fijne pen en schrijf alles van je af. In het begin is het misschien moeilijk om een woord op papier te krijgen maar als je eenmaal begonnen bent zal je zien dat je de smaak te pakken krijgt en niet meer zonder kan.  Als je alles hebt opgeschreven geeft dit een ontspannen gevoel. Je bent de frustraties kwijt en je krijgt tevens meer inzicht in je eigen gevoelens. Hierdoor kan je er beter mee leren omgaan en zul je wellicht in de toekomst minder gefrustreerd raken, of in ieder geval kan je leren hier mee om te gaan. “Schrijven magazine” is een tijdschrift waarin je veel tips kan vinden.