Tanden poetsen is een dagelijks terug komende activiteit. Twee keer poetsen per dag is het minimale aantal om je tanden schoon en gezond te houden. Maar wat kan je verder nog doen om gaatjes te voorkomen?

Beperk je eet- en snoep  momenten per dag tot 7 keer. Dat is dus inclusief ontbijt, lunch en diner.

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om minimaal twee, maar het liefst drie maal per dag te poetsen met een fluorhoudende tandpasta. Daarnaast kan je spoelen met een fluorhoudende mondwater. Tandenstokeren en flossen zijn ook heel erg belangrijk. Hiermee maak je de zijden van de tanden schoon waar ze elkaar raken.

Als je een snoepje neemt, kies dan voor iets waar je op kan kauwen en dan meteen doorslikken. Zo maakt je mond meer speeksel aan, bovendien heb je het snoepgoed dan een relatief korte tijd in de mond, in tegenstelling tot lolly’s en zuurtjes.

Wees heel voorzichtig met dranken. Cola, appelsap, sinaasappelsap, cassis maar ook limonade zijn voorbeelden van zure dranken. Beperk het drinken van deze dranken zo veel mogelijk. Thee, melk en water zijn “veilige” dranken.

Een uitgebalanceerd eetpatroon bevordert de gezondheid in het algemeen en die van het gebit in het bijzonder. Denk dus aan de schijf van vijf!

Bij jonge kinderen kan de tandarts besluiten om de kiezen dicht te sealen. Dit zorgt ervoor dat etensresten niet in de diepe groeven van de kiezen achterblijft en dus geen cariës kan veroorzaken.

Ten slotte is het advies om twee keer per jaar je gebit te laten controleren door je tandarts. Hij kijkt je gebit grondig na en mocht hij iets verdachts zien of vermoeden, dan kan hij je adviseren wat je het beste kan doen.