Nu het voorjaar eindelijk is begonnen, begint het bij velen van ons te kriebelen om weer eens lekker alles op te ruimen en schoon te maken. Helaas gaat het niet bij iedereen even gemakkelijk. Maar een opgeruimd huis is niet alleen veel mooier en gezelliger, maar het geeft ook in je hoofd veel meer rust.

Het is eigenlijk heel simpel: Hoe minder rommel om je aan te irriteren, des te minder prikkels krijgen je hersenen, des te rustiger is het voor je gemoedstoestand.

Om je nou even een beetje op weg te helpen heb ik hier een lijstje van dingen die je elke dag zou moeten doen om het voor jezelf zo prettig mogelijk te maken.

  1. Zodra de kinderen naar bed zijn even snel door het huis en alle losse rommel opruimen: vaat in de vaatwasser, jassen op de kapstok, schoenen in de gang, speelgoed in de kast etc. Het hoeft echt niet allemaal perfect, als het maar op het oog netjes is.
  2. Verlaat nooit een kamer zonder iets in je handen. Kijk eerst even om je heen of je iets mee kan nemen. Dus staat er nog een glas of een bord: neem het mee naar de keuken. Staat er een gevouwen was, neem hem dan mee naar boven. Zo blijf je niet tegen dingen aan kijken die eigenlijk opgeruimd zouden moeten zijn.
  3. Als je ergens klaar mee bent: ruim het dan meteen op! Dus klaar met een schilderijtje ophangen? Ruim de hamer en de spijkers meteen weer op. Niet alleen uit veiligheidsoverweging natuurlijk maar gewoon omdat het veel netter staat als alles meteen is opgeruimd.
  4. Doe wasgoed meteen in de wasmand en draai elke dag een wasje. Vouw deze meteen op als het weer droog is en berg het meteen op.
  5. Elke avond, als de vaatwasser is ingeruimd, even de vuilniszak naar buiten brengen. Ook al is de zak niet helemaal vol, gooi het gewoon even weg. Maak er een gewoonte van want overvolle vuilnisbakken zijn geen gezicht.
  6. Elke dag stofzuigen. Ook al denk je dat het nog best een dagje kan wachten, ga evengoed even met die stofzuiger er door en het is weer netjes.
  7. Doe elke dag een extra klus in huis: ramen lappen, toilet schoonmaken, badkamer poetsen, het maakt niet uit wat je doet. Als je elke dag één extra dingetje in het huishouden doet, ziet je huis er naar verloop van tijd tip-top uit !

Soms heb je van die dagen dat je gewoon echt geen zin hebt. Dat is helemaal niet erg; Gun jezelf af en toe een baaldag. Maar maak het niet te gek.

Je moet jezelf af en toe even een duwtje geven in de goede richting. Sleep jezelf over de streep en maak je lijstje af.

Zodra je alles hebt gedaan is de rest van de tijd jouw vrije tijd! Dat is toch een mooi vooruitzicht. Zeker met het mooie weer in het vooruitzicht. Dus des te eerder je klaar bent, des te eerder kan jij van het zonnetje en alles om je heen genieten.