De tijd die je samen met je partner door bracht toen je nog geen kinderen had, was onbezorgd en vrij. Je kon doen en laten wat je wou, wanneer je dat wou. Maar op het moment dat je de beslissing neemt dat kinderen wel heel leuk zouden zijn en een verrijking zouden vormen voor jullie relatie, besef je nog niet wat het werkelijk met je relatie zal gaan doen.

Wat je vaak ziet op tv in de opvoedprogramma’s, is wel wat overdreven, maar het komt toch ook wel dicht bij de werkelijkheid soms. Feit is gewoon dat moeder- en vaderschap waarschijnlijk wel één van de moeilijkste taken is die je zal hebben te volbrengen in je leven.

Een andere taak daarnaast is het in stand houden van een goede, gezonde relatie. Je relatie is misschien wel altijd heel goed geweest, maar met de komst van kinderen is er veel verandert en gaat merendeel van de aandacht naar de kids.

Hierdoor raken veel relaties in het slob. Mensen groeien uit elkaar. Je bent moe van je werk en het opvoeden en hebt er de puf niet voor om dan ’s avonds, als de kinderen eindelijk naar bed zijn, ook nog eens een diepe gesprekken en discussies te gaan voeren met je partner. Terwijl dit misschien altijd wel iets was waar je plezier in had en van genoot.

In Amerika heeft een tijdschrift onderzoek gedaan onder “happy couples”. Wat zijn hun geheimen voor een goede relatie? Ik heb ze eens allemaal op een rijtje gezet.

  • Praten
  • Uitgaan
  • Dingen voor jezelf doen
  • Maak van een mug geen olifant
  • Ruzie komt bij iedereen voor maar praat het ook weer uit
  • Blijf intiem met elkaar
  • Blijf elkaar aanraken
  • Blijf vriendelijk en respectvol
  • Hou het spannend
  • Steek er tijd en moeite in

Blijf met elkaar praten. En als je even niks te zeggen hebt, ga dan een leuk spel spelen met z’n tweeën.  Denk aan scrabble, rummicub of colonisten van Katan.

Af en toe eens lekker een avondje uitgaan met z’n tweeën doet je relatie ook goed. Gezellig ergens een hapje eten of een terrasje pikken op een mooie zomerse avond. Zorg voor een betrouwbare oppas en je avond kan niet meer stuk.

Zorg er ook voor dat je nog iets voor jezelf doet, zonder je partner. Denk aan een (team)sport, boekenclubje of een vaste dag in de maand een vriendinnenndag.

Ga je niet irriteren aan alle kleine oneffenheden in je relatie, of te wel maak van een mug geen olifant! Denk er eens bij na, voordat je ergens wat van zegt, of het echt allemaal wel zo erg is en een groot probleem vormt. Is dat niet zo? Laat het dan lekker overwaaien!

Als je eens ruzie of een onenigheid hebt, is dat helemaal niet erg maar denk erom dat je het altijd weer uitpraat, liefst die zelfde dag nog. Bespreek je meningsverschillen, leg uit waarom jij er zo over denkt en respecteer ook zijn mening. Dan kom je er zeker wel weer uit.

Zorg ten alle tijden dat je intiem blijft met elkaar. Je hoeft echt niet, zoals in die goeie ouwe tijd, elke dag seks te hebben. Maar knuffelen en lekker tegen elkaar aanliggen is ook intiemiteit.

Blijf elkaar aanraken. kom je thuis van je werk, geef mekaar een zoen en een knuffel. Heeft hij lekker gekookt, raak heb even aan. Vind je het lief hoe hij met de kinderen speelt, laat het dan merken.

Blijf vriendelijk tegen elkaar en behandel elkaar met respect. Ieder is zijn eigen persoon en iedereen is anders. Ook al ben je al 15, 25 of 50 jaar samen, je moet jezelf kunnen blijven en de ander moet dat respecteren. Ook al ben jij het niet altijd eens met zijn of haar mening of manier van doen, accepteer het en blijf vriendelijk. Reken hem of haar niet af op zijn of haar andere manier van doen.

Hou de spanning erin! Verras je partner eens in de zoveel tijd met een romantisch diner bij kaarslicht, terwijl de kinderen uit logeren zijn. Geurkaarsjes, schemerlicht en muziek van Barry White. Lekker eten en praten, en daarna…… Sexy lingerie doet het meestal erg goed, en daar verwen je jezelf ook nog eens mee!

Een relatie vergt een hoop tijd en moeite. Steek die tijd erin want het is het echt waard. Ook al denk je soms, “ach ik kan het wel allemaal alleen”, of “ik heb hem helemaal niet nodig”…. Geloof me, je hebt hem echt wel nodig en je kan het niet allemaal alleen! Bovendien met z’n tweeën is het toch ook veel leuker?

Als je bovenstaande adviezen ter hand neemt en dan nog maar eens terug denkt aan die kinderloze tijd samen. Dan wil je toch nu niet meer zonder elkaar!

Comments are closed.