Hoofdluis is nog steeds een beladen onderwerp op veel scholen en er heerst nog steeds een beetje een taboe op. Helaas, want het is namelijk helemaal niet nodig. Deze ideeën stammen nog uit de tijd dat men dacht dat het met armoede of slechte hygiëne te maken had. Niet waar dus. Iedereen kan het krijgen. Je merkt dat je ze hebt omdat het vreselijk jeukt. Maar waar komt die jeuk dan vandaan? De hoofdluizen hebben menselijke huid nodig om te kunnen leven. Ze prikken kleine gaatjes in de huid en zuigen hierdoor het bloed op.

Het kan echt een ware nachtmerrie zijn, hoofdluis. Als je kind ze eenmaal heeft, moet je zo’n beetje het hele huis van voor naar achter, van boven tot onder uitmesten en schoonmaken. Immers alles waar het kind is geweest kan besmet zijn met hoofdluizen. Denk aan jassen, sjawls, mutsen, beddegoed, knuffels, bankstel, gordijnen. Eigenlijk alles wat van stof is moet gereinigd worden. En wel op minimaal 60 ° C anders wordt het beestje niet gedood. Alles wat je niet in de wasmachine kan doen moet je in plastic zakken stoppen en goed afgesloten één à twee weken laten staan.

Wat ik meteen heb gedaan toen mijn kind naar de kleuterschool ging is een luizen-cape aanschaffen. Zo’n cape werkt preventief tegen hoofdluis. Doordat de jassen naast elkaar hangen in de school springen de luizen over van jas naar jas. Maar als je de jas van je kind onder een luizen-cape hebt hangen, komen er dus geen luizen op de jas van jouw kind. Natuurlijk is het niet zo dat nu het luizen-probleem is opgelost, maar je maakt wel een begin tegen kruis-besmetting.

Nu hebben we het nog niet eens gehad over de luizen op het hoofd van je kind! Er zijn bij de drogisterij verschillende (chemische) middeltjes te koop. Denk hierbij aan bijvoorbeeld “quit nits” preventieve spray. Deze is ideaal als er op school hoofdluis is geconstateerd, en jouw kind heeft nog geen luizen. Dan gebruik je deze spray en dan weet je bijna 100 % zeker dat je kind hoofdluis-vrij blijft.

Prioderm lotion is een goede oplossing als je kind al luizen heeft. Je doet de lotion aan het eind van de dag op het haar. Goed inmasseren, laten drogen en dan lekker naar bed. De volgende ochtend lekker wassen met gewone shampoo en goed uitspoelen en uitkammen. Daarna met een luizenkam de dode luizen en neten eruit kammen.

Een middel dat ook goed werkt maar kortere inwerk tijd heeft is “cleani-kid gel”. Deze gel masseer je in het haar. Je hoeft het niet uit te spoelen en na twee uur heb je al resultaat.

Dan is er natuurlijk nog de luizenkam. Deze gebruik je uiteraard als eerste om te controleren of je kind luizen heeft. Later kan je hem gebruiken om alle dode luizen uit het haar te kammen. Er is ook een speciale kam op de markt, de zogenaamde “Robi comb pro, electronische luizenkam“. Deze kam werkt als volgt:

je kamt het haar van je kind en als je een luis tegen komt wordt deze door een zeer klein stroom stootje meteen gedood. Je zou het kunnen vergelijken met een electronische vliegenmepper. Het is veilig voor je kind (hij merkt uiteraard niets van dit stroompje) en effectief tegen hoofdluis.

Wat ook een oplossing is, maar hier moet je wel even de tijd voor nemen, is zelf een natuurlijk hoofdluis middel maken. Hiervoor heb je verse rozemarijn blaadjes en lavendel bloemen nodig, margosa olie, verse knoflook, amandelolie en tea tree olie.  Zoals gezegd, je moet er wel even tijd voor vrij maken maar het middel is wel 6 maanden houdbaar dus je zou het ook eerder kunnen maken zodat je wat op voorraad hebt. Voor het hele recept, bereidingswijze en de toepassings methode kun je kijken op infonu.nl.

Ik las ook nog een leuk artikel over Argentijnse wetenschappers die hadden ontdekt dat de stof die de knoflook z’n geur geeft, een remedie is tegen hoofdluis. Binnenkort brengen ze het product op de markt en om de knoflooklucht te maskeren hebben ze er een pepermunt geur aan toegevoegd.

Voor meer informatie kan ik je verwijzen naar de site van het RIVM en de site van Kring Apotheek


Comments are closed.