Al langer is bekend dat drop de bloeddruk verhoogt en het om die reden verstandig is om voorzichtig te zijn met drop als je zwanger bent (maar ook als je dat niet bent overigens).

Maar nieuw onderzoek door Finse onderzoekers zou uit wijzen dat veel drop eten tijdens de zwangerschap gevolgen heeft op de lange termijn. Ze hebben onderzoek gedaan binnen een groep van ruim 300 kinderen waarvan bekend is hoeveel drop hun moeders tijdens de zwangerschap hebben gegeten. Uit de resultaten zou blijken dat er een verband bestaat tussen veel drop eten tijdens de zwangerschap en de geestelijke ontwikkeling van de kinderen. De kinderen waarvan de moeders veel drop hebben gegeten (meer dan 50 gram per dag)  zouden een kleinere woordenschat, gemiddeld een lager IQ en vaker gedragsproblemen hebben.

Tja, 300 kinderen onderzoeken… Wat zegt dat nou helemaal? Nergens op internet is bevestiging te vinden van dit onderzoek of de conclusies die daaruit zijn getrokken. Geen enkel voedingscentrum (ook niet onafhankelijke, zoals die van de universiteit van Wageningen) reppen over deze gevolgen. Wat is de achterliggende gedachte van een journalist om zo’n artikel zonder feitelijke bewijsvoering te publiceren op een grote online krant (nu.nl)? Zwangere vrouwen bang maken? De zoetstof waarin het artikel over gesproken wordt, wordt gewonnen uit zoethout. Dus ook zoethout thee met een glycyrrhizine gehalte dat 20 keer (!) hoger is dan in drop zouden deze effecten moeten hebben. Waarom schrijven ze daar niet over?

Zwangeren, maak je geen zorgen, zou ik willen zeggen. Gebruik je eigen verstand en eet geen of met mate (minder dan 50 gram per dag) drop. Laat je niet gek maken door dit soort ‘onderzoek’.

Bronnen: nu.nl, Wikipedia, Food-info.net/nl, EU gezondheidsraad