In deze rubriek kan je tips vinden over veiligheid rondom je kindje.

Deze keer hebben we het over de kinderkamer en dan specifiek over de kamertemperatuur en over het ledikantje. Sommige dingen zijn heel vanzelfsprekend maar als je nog geen kindje hebt dan zul je hier dingen tegenkomen waar je zelf misschien nooit zou zijn opgekomen. De tips die worden gegeven zijn gebaseerd op eigen ervaringen.

Hoe maak je de kinderkamer kindvriendelijk:

(Kamer)temperatuur

Zorg voor een constante temperatuur in de babykamer. Een temperatuur tussen de 15° C en 18 ° C is prima. Wanneer het in de kamer te warm wordt, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen en die zorgen er dan weer voor dat de slijmvliezen uitdrogen. Zet daarom altijd de verwarming uit als je kindje gaat slapen. Een babyfoon met thermostaat is ideaal. Bij sommige babyfoons kan je zelf instellen dat er een alarm gaat wanneer het te warm of te koud is in de kamer. Je kan de temperatuur van je slapende kindje het beste controleren door even met je hand in de nek te voelen. Voelt het klam dan heeft je kindje het te warm en zal je maatregelen moeten nemen door bijvoorbeeld beter te ventileren (maar zorg er wel voor dat je kindje niet op de tocht ligt! ), een dunner pyjamaatje aan te doen of een dunner dekentje over te doen. Aangeraden wordt overigens om katoenen of wollen dekentjes  te gebruiken. Een dekbedje is snel te warm namelijk en katoenen en wollen dekentjes ventileren veel beter.  Een slaapzak is natuurlijk ook altijd prima. Houd er dan rekening mee dat je verder geen dekentje gebruikt want dat is veel te warm.

Slapen

Het ledikantje van je kindje moet ook aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. De spijlen moeten een ruimte hebben tussen elkaar van 4 tot 7 cm.  Bij te kleine of te grote afstand kunnen de voetjes of het hoofdje bekneld raken.

Maak het bedje zo laag mogelijk op. Zorg ervoor dat je kindje net nog met de voeten onderaan het bedje een beetje (5 tot 10 cm) ruimte heeft. Als je het bedje op de normale manier opmaakt heb je kans dat je kindje in zijn slaap onder de dekens verdwijnt en dat verhoogt de kans op wiegendood.

Zet het bedje niet voor het raam. In de zon kan je kindje het te warm krijgen en bij het (open) raam kan je kindje op de tocht liggen. Let ook op raam decoraties (mobiles) en bijvoorbeeld rolgordijnen met koortjes. Je kindje kan hierin verstrikt raken en daardoor stikken.

Het matras moet minimaal 8 cm dik zijn. Een te dun matras kan namelijk omkrullen.

Leg bij voorkeur maar één (klein) knuffeltje bij je kindje in bed. Te veel knuffels kan leiden tot verstikking. Bovendien zijn knuffels erg stoffig en dit kan weer leiden tot allergieën. In sommige winkels kan je hoofdbeschermers kopen voor rondom in het ledikantje. Deze kan je bevestigen d.m.v. koortjes of klittenband.  Het ziet er heel gezellig en romantisch uit echter wordt dit niet aangeraden want ook dit is weer een extra risico op wiegendood. Je kindje kan namelijk met zijn gezichtje in deze gewatteerde kussen stikken. (zie foto)

Comments are closed.