Een kind kan je af en toe tot wanhoop drijven. Geef maar gerust toe, ook jou kind doet dit wel eens. Hoe het ook zij, er is meestal een logische verklaring voor te vinden. Hieronder een top 5 van veel voorkomende vervelende gewoontes van peuters en de daarbij behorende verklaringen achter dit gedrag.

Nummer 1: slaan, gekke bekken trekken, bijten, krabben, en andere uitingen van agressie

Schrik jij soms ook van wat je kind allemaal doet bij een ander kind om bijvoorbeeld zijn zin te krijgen? Geen paniek, het wil niet meteen zeggen dat het een typische pestkop wordt.

Bijten, slaan en krabben is een communicatiemiddel voor kinderen. Ze doen het niet per se om anderen pijn te doen. Het is hun manier om duidelijk te maken wat ze willen. Kleine kinderen zijn control freaks en hebben veel behoefte om onafhankelijk te zijn en dit uiten ze in bovengenoemd gedrag.

Om dit gedrag bij te sturen en te veranderen in non-verbale communicatie zit er niets anders op dan je kind iedere keer te corrigeren en te vertellen hoe hij of zij het anders aan kan pakken om zichzelf duidelijk te maken.

 

Nummer 2: Hij heeft zich aangesloten bij een Nieuwe Rock Band! Ze heten de Nee, Nee, Nee’s!.

Yes! Eindelijk begrijpt hij wat “nee” betekend. Goed nieuws…. of toch niet zo goed?

Op het moment dat hij snapt dat nee ‘nee’ betekend zal hij dit ook ten alle tijden toepassen. En geloof het of niet, hij vindt het maar wat leuk om jou tenenkrommend te zien toekijken.

Uit onderzoek blijkt echter dat peuters het erg leuk vinden om zelf keuzes te kunnen maken en eigen ideeën te kunnen hebben. Met dit in je achterhoofd en het feit dat je weet dat de “nee-fase” weer over zal gaan, kan ik je hopelijk wat gerust stellen. Bovendien willen we toch allemaal graag dat ons kind een eigen mening vormt?!

Nummer 3: Gooien en stuk maken

Tussen 18 maanden en drie jaar oud is het voor kinderen heel gewoon om met van alles te gooien.

Niet zo zeer omdat het kan, maar meer omdat ze willen zien wat er gebeurt als je er mee gooit en hoe het er daarna uit ziet.

Het is een grote stap in de ontwikkeling van de fijne motoriek en de oog-hand- coördinatie. Lang leve de zwaartekracht!!

Nummer 4: Verlatingsangst

Zo rond de 2 jaar oud zul je merken dat je kindje zich ineens meer aan jou zal vast klampen. Hij wil opgetild worden en niet meer alleen gelaten worden. Sommige kinderen weigeren zelfs gewoon om nog te lopen.

Onderzoekers verklaren dat ze heen en weer worden geslingerd tussen de wens om onafhankelijke te worden en de wens om constant bij jou te willen zijn

Maak je geen zorgen,ook deze fase gaat weer voorbij. Ik zou zeggen, geniet er maar van want er komt – ooit – ook een periode dat het juist het omgekeerde zal zijn.

Nummer 5: nachtelijk waken, schreeuwen en huilen.

Er gebeurt heel veel op een dag in het leven van een peuter. Ze zijn de hele dag bezig met leerprocessen. Zindelijk worden, spelen, ontdekken, eten (en met eten gooien ! ) enzovoorts.

Al deze ontwikkelingen en processen moet je kindje ook kunnen verwerken. En wanneer doet hij dit? Inderdaad, in zijn slaap. Daarom zal je menig maal mee maken dat hij gillend en badend in het zweet wakker wordt.

Geen punt, zorg gewoon dat je er voor hem bent, troost hem en probeer hem weer verder te laten slapen.

Eigenlijk, als je er goed bij nadenkt, verschilt een peuter niet zoveel van ons. Het grootste verschil is dat ze wat kleiner zijn dan ons. Probeer bij irritaties en ergernissen hieraan te denken en geloof er in ieder geval in dat hij het niet doet om jou te plagen, maar dat het bij zijn ontwikkeling hoort.

Bron: gebaseerd op een artikel van Kathryn Emily Bond