Wanneer is je kind zover dat hij kan beginnen met zindelijkheidstraining? Wanneer kan je afscheid nemen van de speen? Wanneer begin je met tellen en het ABC? Dit zijn een aantal vragen waar je als ouder misschien mee worstelt. In het nu volgende artikel bespreken we bovenstaande vragen en meer!

Weg met die luiers

Na een paar jaar midden in de poep-luiers te hebben gezeten begint het bij jou misschien wel een beetje te kriebelen om er afscheid van te nemen. Maar de vraag is of je kind er ook aan toe is. Want als je kind er nog niet aan toe is en je begint er toch aan, heb je grote kans dat het heel lang gaat duren voordat je kind echt vrijwillig gaat mee werken. Wacht je tot je kind het zelf aangeeft, dan heb je grote kans dat je hij snel zindelijk is.

Gaat je kind vertellen wanneer zijn luier vies is, of dat hij moet plassen of aan het plassen is, dan is het wellicht zover. Je kan gaan beginnen met zindelijkheidstraining. Luierbroekjes zijn, zeker voor de eerste periode ideaal. Je kind kan zelf de luier omlaag doen en op het potje gaan zitten. Maar als hij een keer te laat is, hoef je niet meteen droge kleren te pakken. Op het moment dat je kind uit zichzelf gaat plassen en grote delen van de dag droog blijft kan je overstappen op oefenbroekjes. Deze broekjes zijn te koop bij de diverse webwinkels zoals twee-en-meerblomma en Kaatje katoen. Ze zijn van zacht, absorberen materiaal aan de binnenkant en geplastificeerd aan de buitenkant.

 

Beginnen met praten

Zo rond de eerste verjaardag van je kind, komen de eerste woordjes uit zijn mondje. Eerst zal het vooral mamma en pappa zijn maar al snel volgen er meer. Om het nou een beetje te stimuleren kan je met je kindje spelen en daarbij veel praten. Verder is het ook heel belangrijk om lekker te zingen en te lezen met je kindje. Wees niet meteen ongerust als je kindje het niet meteen oppikt. Onthoud: elk kind is uniek en ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Wanneer je je wel zorgen gaat maken kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau of de huisarts. Zij kunnen je goede adviezen geven en eventueel verwijzen naar een specialist of een speciale peutergroep.

Stout gedrag aanpakken

Wanneer je peuter dingen gaat doen die hij niet mag, is het belangrijk om niet te straffen, maar om uit te leggen hoe het wel moet. Vertel alles kort en bondig en in makkelijke woorden. Alleen op die manier heeft het nut om het uit te leggen. Daarnaast laat je je kindje helpen om het weer te herstellen. Dus als hij met een krijtje op de muur heeft gekleurd, moet hij helpen met schoonmaken. Daarna pak je een tekenblok en ga je samen een mooie tekening maken op papier.

Tellen en het ABC

Tussen twee en drie jaar leren ze letters en cijfers. Om dit te stimuleren kan je niet vroeg genoeg beginnen met oefenen. Lees samen boekjes over cijfers en letters. Ook kan je liedjes over zingen. Een kind leert snel door herhaling dus als je elke dag een zelfde liedje zingt, pikt hij dit na verloop van tijd op.

Verantwoordelijkheid

Kinderen doen graag hun ouders na. Schoonmaken, opruimen, het maakt de kinderen niks uit, als ze maar “hetzelfde als pappa en mamma”  kunnen doen. Dus is je kind klaar met spelen, leer hem dan om het ook op te ruimen. Doe dit, door samen op te ruimen. Dan snapt hij wat hij moet doen, bovendien kan je er een spelletje van maken wie het snelst opruimt. Is je kindje klaar met eten en drinken, laat dan zien dat hij zelf zijn bord en beker op het aanrecht, of beter nog, in de vaatwasser zet. Als je kind groot genoeg is leer hem dan, als hij ’s morgens op staat, om zijn pyjama netjes op te hangen op de stoel of aan het haakje. Zelf aankleden zal wellicht niet meteen goed gaan maar stimuleer hem wel om het te proberen.

Weg met de speen

Tussen anderhalf en twee jaar oud moet je echt gaan proberen de speen af te leren. Dit lukt niet meteen in een keer maar je kan het langzaam gaan afbouwen. Begin met niet meer overdag dragen van de speen. Dus alleen nog tussen de middag en  ’s nachts als je kindje gaat slapen. Daarna ga je afleren dat je kind de hele nacht de speen in zijn mondje heeft. Zodra je kindje echt goed in slaap is gevallen, haal je voorzichtig uit zijn mondje. Als je kind hier goed op reageert, kan je aan je kindje voorstellen om het eens zonder speen te proberen. Als dit ook lukt, kan je samen afscheid nemen van de speen. Doe hem in een mooi doosje en zet ‘m weg, of gooi ‘m samen in de vuilnisbak, of bedenk samen iets voor de speen. Het is wel belangrijk om de speen af te leren want het stimuleert namelijk de mond motoriek niet als je kind constant met de speen in zijn mondje loopt. Het belemmerd de ontwikkeling van de spraak en het kan zelfs tot scheef groei van tanden leiden.

Dieren en voorwerpen benoemen

Tussen 12 maanden en twee jaar leert je kind de dieren en voorwerpen herkennen. Wanneer je kind een jaar is kan je samen prentenboeken gaan bekijken en vragen stellen als “waar is de koe” en deze dan laten aanwijzen. Op deze manier leer je je kind de woorden die bij de plaatjes horen. Door veel te prijzen stimuleer je je kind en zal hij snel zelf gaan proberen de plaatjes te benoemen.

Tandenpoetsen

Hier begin jij zelf al mee zodra de tandjes beginnen met doorkomen. Zo went je kind er al vast aan, dat tandenpoetsen bij het ritueel hoort. Op een gegeven moment wil je kind zelf gaan poetsen. Ga samen voor de spiegel staan (je kind op een stoel of krukje) en houd samen de borstel vast. Nu laat je stap voor stap zien hoe hij moet poetsen. Natuurlijk kan je het een heel klein kind nog niet zo goed leren, maar geef hem maar de borstel en laat hem maar op zijn manier zijn tandjes poetsen. Wat natuurlijk heel belangrijk is, is dat je zelf na-poetst. Tijdens het na-poetsen prijs je je kind omdat het er zo mooi schoon en wit uitziet! Dit stimuleert en geeft zelf vertrouwen.

Een opgroeiend kind heeft veel te leren, dat weten we allemaal. Belangrijk is dat jij er voor zorgt dat het leuk en gezellig blijft en dat je je kind stimuleert, motiveert en zelf vertrouwen geeft. Want dat zorgt er voor dat je kind groeit in zijn ontwikkeling.