Een vriendin van mij heeft een erg leuke hobby. Zij maakt echt de leukste dingen met vilt. Geur hartjes, sleutelhangers, kerstboomversieringen, slingers, tot complete herfsttafels! Werkelijk een plezier om naar te kijken. Dus ik was wel heel nieuwsgierig hoe ze dit nu allemaal doet. Ze heeft het me in het kort uitgelegd en het blijkt dus vrij eenvoudig te zijn maar wel met heel bijzonder mooi resultaat.

Wat heb je nodig?

  • lapjes vilt  (op de markt of bij hobbywinkel of op internet)
  • naalden
  • een schaar
  • pen en papier
  • borduurgaren (ook de markt) in verschillende kleuren
  • opvulwol (als je een pakketje koopt dan zit er bij wat je nodig hebt)
  • lintjes
  • pailletjes
  • kraaltjes
  • alles kun je erbij gebruiken en kopen in verschillende winkels zoals HEMA, Zeeman, Blokker of Xenos

Voorbeelden kan je op internet zoeken of je bedenkt natuurlijk zelf iets leuks. Gratis patronen kan je onder andere vinden op de site van Atelier de kaardebol en op de site van hobbydoos
Je kan ook voor betaalde patronen kiezen (als je bijvoorbeeld iets speciaals zoekt). Deze kan je bestellen bij onder andere De witte engel, Atelier pippilotta, Bij vilt enzo of bij De hofdames van Sonoy.

Hoe begin je?

Bron: Hobby Handig
festonsteek

Als je voor het eerst vilt-poppetjes of -figuurtjes  gaat maken kan het beste gewoon een beetje gaan kijken naar een eenvoudige vorm zoals een hartje oid. Als je een patroon hebt teken je het patroon eerst op papier, dan op het vilt en dan twee keer uitknippen. Let wel op dat je dan één deel in spiegelbeeld uitknipt. Dan versier ik het met kraaltjes of pailletten en dan naai ik het aan elkaar met de festonsteek. Ik hou een stukje open zodat het  gevuld kan worden met opvulwol en wat geurkorreltjes zodat het een geurhartje wordt. Een lintje eraan en het is iets heel leuks geworden…..

En als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt, kan je met echte pakketjes beginnen. Deze zijn in verschillende gradaties te verkrijgen, van heel makkelijk tot heel moeilijk.

Waarom Vilt?

steelsteekVilt is een leuk en erg makkelijk materiaal voor jong en oud om mee te knutselen. Vilt raffelt niet, heeft geen stofrichting en is in de veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

het borduurgaren is meestal een hele lange sliert draad van 6 dunne draadjesdie je meestal splits in 3 van 2 draden
of 2 van 3 draden. De laatste is wel het stevigste maar dikkere draden maken het werk niet zo mooi.

Je naait, als je een stukje vilt op een ander stukje vilt naait, met de steelsteek. Als je de vormen in elkaar gaat naaien gebruik je de festonsteek.

Enkele voorbeelden:

herfsttafel
herfsttafel
hello kitty sleutelhanger
hello kitty sleutelhanger
sleutelhanger uil
sleutelhanger uil
poezen
poezen

 

Comments are closed.