Antibiotica is geen wondermiddel, maar wordt nog steeds wel het meest gebruikt om infecties te genezen. Het grootste risico hierbij is afhankelijkheid of zelfs resistentie, dus zoeken we naar andere – liefst natuurlijke – mogelijkheden om een infectie aan te pakken.

Eén van die mogelijkheden is cranberrysap, zo blijkt uit onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van cranberrysap, blaasontstekingen bij kinderen met meer dan de helft terug kan dringen. De cranberry bevat namelijk unieke antioxidanten die het de bacterie die blaasontsteking veroorzaakt, moeilijk maakt.

Kinderen zijn kwetsbaar en daardoor een risicogroep als het gaat om urineweginfecties, zoals blaasontsteking. Al vanaf drie maanden kunnen kleintjes last krijgen van terugkerende problemen en regelmatig gebruik van antibiotica op zo’n jonge leeftijd is verre van wenselijk. Cranberrysap is een interessant en natuurlijk alternatief.

In het onderzoek werden in totaal 84 meisjes tussen de 3 en 14 jaar met terugkerende blaasontsteking onderzocht. Ze werden in drie groepen verdeeld: groep 1 dronk zes maanden lang elke dag cranberrysap, groep 2 vijf dagen per maand probiotica, groep 3 was de controlegroep. In deze zes maanden kregen 34 kinderen last van een blaasontsteking. Met ruim 66% (18 van de 27 gevallen) viel bijna de helft hiervan in de controlegroep, van de tweede groep kregen 11 van de 26 gevallen oftewel 42,3% last van een infectie. Met kinderen die cranberrysap dronken ging het aanzienlijk beter: slechts 5 gevallen van de 27 oftewel 18,5% kreeg klachten.