Een kind kan een keer geen trek hebben, en daar kunnen heel veel redenen voor zijn. Bijvoorbeeld omdat hij iets niet lekker vind of omdat hij moe of juist opgewonden is. Als dit een keer voorkomt is dat natuurlijk niet erg. Maar er zijn ook kinderen die altijd weinig eten.

Er is geen richtlijn die aangeeft wat een kind nodig heeft. Maar het is natuurlijk wel zo dat elk kind, andere behoeften heeft.

Laat je kind vanaf één jarige leeftijd gewoon mee eten met de pot. Houd drie maal per dag een maaltijd aan en maximaal vier keer per dag een tussendoortje.

Geef niet te veel snoep en chips tussendoor. Dit kan je beter “bewaren” voor speciale gelegenheden zoals het weekend. Wat je beter kan doen is  variëren met  met groente (bijvoorbeeld worteltjes, tomaatjes of komkommer uit het vuistje) en vers fruit.

Laat je kind uit een gewone beker drinken. Dat is beter voor de mond-motoriek en voor de spraakontwikkeling. Een kind heeft vanaf één jaar ongeveer 300 ml melk of melkproducten nodig per dag.

Verder geeft een kind zelf wel aan wat hij nodig heeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je bij de eerste “nee, ik hoef niet meer” meteen moet toegeven. Je moet een beetje op je gevoel afgaan.

Op de website van het voedingscentrum staat een mooi artikel met een aantal tips. Het is een aanrader voor als je het even niet meer weet. Voor meer hulp kan je bij het consultatiebureau of je huisarts terecht.